Comuna Bozioru se află în partea central-nordică a județului Buzau, in Subcarpatii Curburii, în valea raului Balaneasa și pe dealurile din jurul lor. Ea este traversată de șoseaua județeană DJ203L, care duce spre sud de-a lungul râului Bălăneasa până la Parscov și mai departe pe malul stâng al Buzaului  spre Berca și Sapoca, și spre nord către Braesti.

Comuna Bozioru este formata din satele Bozioru, Buduile, Fisici, Gavanele, Gresia, Izvoarele, Nucu, Scaeni, Ulmet si Vavalucile.

Istoria existentei localitatii ne prezinta  modificari ale zonei de apartenenta a comunei , dar si mistere nedeslusite pana in prezent din acest plai mioritic.

La sfarsitul secolului al XIX- lea comuna facea parte din plaiul Parscov al judetului Buzau si era formata din 21 de catune, din care cele mai importante erau: Bozioru, Posobesti si Scaeni.  In 1950 comuna a fost inclusa in raionul Cislau din regiunea Buzau. Intre 1952 si 1968 comuna a fost atribuita regiunii Ploiesti. Aceasta arondare a dus si la schimbarea denumirii comunei din Bozioru in Rau in perioada respectiva.

http://templulsecretelor.blogspot.ro/2012/06/mistere-din-muntii-buzaului.html  –  link mistere

Zona ce cuprinde comuna Bozioru cu satul Fisici si catunul Nucu este o regiune sihastrica intinsa peste culmi stravechi  unde se pot observa straturi geologice ridicate aproape pe verticala in urma unor contorsiuni ale scoartei petrecute in vremuri imemoriabile. Printre misterele din aceasta zona se evidentiaza cerul straniu ce capata o intensitate ce nu poate fi explicata in cuvinte, dar si fenomenele ciudate unde oamenii dispar in ceata si apar in alte zone.

 

Misterele din Muntii Buzaului

 

 

 

 

Mai multe informatii despre relief si fauna din zona puteti gasi pe link-ul  http://www.comunabozioru.ro/pagina/cadrul-fizico-geografic

 

 

Relieful comunei Bozioru are un aspect fragmentat, cu zone de deal si munte, ca un sir de culmi. In zona sunt predominante padurile de foioase si de conifere, fauna fiind alcatuita din ursi, lupi, rasi, iespuri, mistreti, cerbi, caprioare, vulpi, veverite.

Clasificarea monumentelor istorice o puteti gasi pe link-ul: http://ro.wikipedia.org/wiki/Comuna_Bozioru,_Buz%C4%83u

Monumentele istorice de interes national de pe teritoriul comunei Bozioru sunt clasificate in doua categorii.Prima categorie este reprezentata de schiturile rupestre din Muntii Bozioru, din zona localitatii Nucu, din care fac parte: Fundătura, Agatonul Vechi, Agatonul Nou, Fundul Peșterii, Văgăuna I, Văgăuna II, Piatra Îngăurită, Piatra lui Iosif, Peștera lui Dionisie, Piatra Șoimului I și Piatra Șoimului II. Cealalta categorie o reprezinta fosta manastire Gavanele, cuprinzând clopotnița și biserica Adormirea Maicii Domnului, construite la 1803.