Zona este cunoscuta pentru pastrarea traditiilor si obiceiurilor ancestrale, dar si pentru promovarea valorilor cultural-artistice moderne.

In Comuna Bozioru, se organizeaza in fiecare an, pe data de 20 iulie, serbarea folclorica denumita “Sarbatoarea traditionala de Sf.Ilie”, prilej de joc si voie buna, de regasire a “radacinilor” alaturi de cei dragi.

Comuna Cislau organizeaza, in fiecare an pe data de de 22 Decembrie, festivalul – concurs de colinde intitulat "Colindele Cislaului". Aceasta manifestare se organizeaza incepand cu anul 2005 la ea participand prescolari si elevi din mai multe comune precum:

  • Cislau,
  • Calvini,
  • Catina,
  • Chiojdu,
  • Gura – Teghii 
  • Viperesti sa.

De asemenea, in prima sambata a lunii octombrie se organizeaza serbarea folclorica numita "Legendele Cislaului".

Localnicii Comunei Berca şi amatorii de folclor sau de o ieşire la iarbă verde au prilejul, in primul week-end al lunii iulie, sa participe la serbarea folclorica “Pe plaiul Soimului”, un eveniment dedicat momentelor artistice susţinute de copiii talentaţi cât şi de artiştii consacraţi ai muzicii tradiţionale şi nu numai.

De asemenea, Berca este cunoscuta drept ţara cârnaţilor picanţi şi a preparatelor din carne de oaie. Legenda celebrilor cârnați de Pleșcoi vine din vremea când, între dealurile Bercii și Vadul râului Buzău,  își făcuse tabără o ceată de haiduci. Aceştia jefuiau ciobanii care vindeau oile la târg și, ca să nu-i prindă potera cu pradă vie, tăiau animalele și le făceau pastramă şi cârnați.

Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi, organizat pentru a promova acest produs renumit în Europa şi probabil viitoare marcă înregistrată ca “Indicaţie Geografică Protejată”, găzduieşte nu numai producătorii faimoşilor cârnaţi ci şi producătorii locali care-şi prezintă preparatele tradiţionale (brânzeturi, panificaţie, dulciuri şi vinuri).

In Comuna Manzalesti, in prima duminica din luna iulie a fiecarui an, se are loc manifestarea folclorica “Festivalul Slanicului”. Una dintre cele mai vechi serbari folclorice traditionale de pe aceste meleaguri, "Festivalul Slanicului" se organizaeaza pe platoul de langa Lacul Meledic.

In fiecare an, pe data de 18 iulie, Comuna Viperesti  pregateste serbarea campeneasca “Sarbatoarea fanului”, prilej de spectacol folcloric si voie buna.

Situată pe malul râului Buzău, la o distaţă de 18 km de municipiul Buzău, cu acces la drumul  naţional DN 10 Buzău-Braşov, Comuna Unguriu organizeaza, in prima Duminica de dupa sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, festivalul folcloric „Ciucure, izvor de apa vie”.

Comuna Vintilă Vodă ofera, poate, cea mai variata paleta de manifestari traditionale, targuri locale, serbari campenesti din judet. Astfel, suntem invitati pe data de 13 aprilie la Târgul de Florii (sat V. Vodă), pe 14 septembrie la Târgul de Ziua crucii (sat V. Vodă), pe 14 octombrie la Târgul de Sf. Cuvioasă Paraschiva (sat Petrăchești), pe 21 noiembrie la Târgul de Ovidenie (sat V. Vodă) si pe 06 decembrie la Târgul de Sf. Nicolae (sat V. Vodă)

 

Surse:         http://www.cjbuzau.ro/Calendar_PTO_judBuzau.htm

                   http://centruldeculturasiarta.ro/

                   http://travelbuzau.com/ro/category/cultural-events/